Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny EU-organisation slåss för grön skattereform

Publicerad: 7 november 2014, 06:59

EU är i ekonomisk, social och miljömässig kris och behöver genomgå ett grönt skatteskifte. Det menar den nya organisationen Green Budget Europe.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 6 november.

Green Budget Europe (GBE), det är namnet på en ny organisation som bildades i början av veckan. Bakom GBE, som har sitt säte i Bryssel, står bland annat European Environmental Bureau (EEB) och Transport & Environment (T&E).

EU befinner sig i en ekonomisk, social och miljömässig kris, menar Green Budget Europe, vars mål är att få till miljömässiga förbättringar på skatteområdet i Europa. Exempelvis vill GBE få bort miljöskadliga subventioner, genomföra en grön skatteväxling där det är energi och konsumtion av varor som ska beskattas snarare än arbete, och man vill även att tydliga hållbarhetsmål ska gälla vid offentlig upphandling.

Tanken är att GBE ska utgöra en plattform för kunskapsspridande, både på EU-nivå och i enskilda medlemsländer. Experter från många olika delar av samhället ska delta i arbetet, allt från forskare och politiker till representanter från företag och civilsamhället.

Green Budget Europe ska ledas av James Nix, tidigare chef för den irländska miljöorganisationen An Taisce. I ett pressmeddelande säger han:

– En strategi för att skifta skatter från arbete till föroreningar och resursförbrukning är viktigt för att främja innovation, skapa arbetstillfällen och hjälpa Europa att blomstra.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.