Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny fästingsmitta upptäckt i Sverige

Publicerad: 23 juni 2015, 10:19

Drabbar husdjur, boskap och kanske människor.


Den ovanliga fästingsmittan babesia har hittats i Sverige. Det konstaterar en forskargrupp som leds av Pia Forsberg, professor i infektionsmedicin vid Linköpings universitet, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Babesia är en blodparasit som sedan tidigare är känd hos husdjur och boskap. Den är släkt med malariaparasiten och kan orsaka feber och blodfärgat urin. Nu har forskarna hittat två fästingar smittade med babesia och fyra personer som haft antikroppar mot smittan.

Forskarna vill inte säga var de hittat smittan. Det är enligt professor Pia Forsberg för tidigt att säga hur farlig smittan är för människan, det kan också vara så att en smittad fästing inte ger någon effekt på människor överhuvudtaget.

Upptäckten är enligt henne väldigt viktig för svensk sjukvård, särskilt för distriktsläkarna som tar hand om människorna som har blivit fästingbitna.

BILDEXTRA Här frodas fästingarna

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.