torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny finsk regering satsar på nettonollutsläpp år 2035

Publicerad: 3 juni 2019, 08:04

Finlands tillträdande statsminister, socialdemokraten Antti Rinne.

Foto: Jukka-Pekka Flander/SDP

I dag får Finland en ny regering. Kraftigt höjda klimatambitioner utlovas.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


I dag, måndag, får Finland en ny regeringen som uppgraderar landets klimatpolitik, som är bland de mest ambitiösa i världen. Den nya regeringen förbereder nu ett antal beslut som krävs för att få till en utsläppminskningsbana som ska leda till nettonollutsläpp år 2035. Detta ska bland annat ske genom att den finska klimatlagens styrande effekter stärks.

Den nya regeringen skriver vidare i sin regeringsförklaring att utsläppsminskningarna ska vara socialt och regionalt rättvisa och att alla samhällssektorer ska inkluderas.

Ministerposterna är hittills bara fördelade på regeringens olika partier och det är klart att de Gröna kommer att få tillsätta miljöminister. Klart är dock att det inom regeringen ska skapas ett inre kabinett av de ministrar som ska samordna och driva klimat- och energifrågorna. Den finska regeringen inrättar också ett nytt öppet rundabordsforum för klimatpolitik för att förankra den här politiken i hela samhället.

Finland är föregångare inom cirkulär ekonomi och den regering som nu tillträder vill stärka den rollen. Under regeringsperioden genomförs ett tvärsektoriellt strategiskt program för främjande av cirkulär ekonomi. I programmet kommer det att fastställas nya mål och de resurser som behövs för nå dessa ska fram, skriver regeringspartierna i sitt program.

Läs regeringsförklaringen av Finlands nya regering

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev