Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny fiskmat ska lösa framtidens matproblem

Publicerad: 19 februari 2013, 12:31

För att möta framtidens behov av fisk har norska forskare utvecklat en ny metod för att framställa fiskmat ur träd, mikroalger och biogas.


Ämnen i artikeln:

BiogasForskning

Världens snabba befolkningsökning gör att matproduktionen kommer att behöva fördubblas under de kommande 40 åren. Och trots att 70 procent av jordens yta består av vatten så kommer bara 1,5 procent av maten därifrån, skriver Svenska Dagbladet.

Många anser därför att fiskodlingar kommer att vara det bästa sättet att producera animaliskt protein i framtiden, men det fiskmjöl och den fiskolja som idag används är en begränsad resurs. Därför har norska forskare utvecklat en ny metod för att framställa fiskmat.

Med en speciell fermenteringsprocess har de lyckats få fram proteinrika bakterier ur naturgas, som påminner om fiskmjöl i sammansättningen, samt en proteinrik jäst från träbiomassa. Nu undersöker man hur fiskarna ska få i sig tillräckligt med omega 3-fettsyror.

– Det är där mikroalgerna kommer in. Vi jobbar med att kunna producera det till en låg kostnad och kartlägger också mikroalgernas näringsvärde, säger Margareth Øverland, professor vid universitetet for miljö- och biovetenskap i Ås, till Svenska Dagbladet.

Forskarna tror sig ha en kommersiell produktion igång inom fyra år.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

BiogasForskning

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.