Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny FN-rapport: Så ska klimatkampen finansieras

Publicerad: 9 november 2010, 10:29

På klimatmötet i Köpenhamn enades man om att de rika länderna skulle bidra med 100 miljarder dollar årligen till klimatkampen. Nu har FN räknat ut hur pengarna ska tas fram.


Ämnen i artikeln:

FnPolitik

På COP 15 i Köpenhamn var det inte mycket världens regeringar lyckades enas kring. Men en sak var den summa som de rika länderna skulle bidra med i klimatkampen – nämligen 100 miljarder dollar årligen fram till 2020.

Nu har den panel som utsågs i Köpenhamn, och som bland annat innehåller Norges och Etiopiens statsministrar, lagt fram sina slutsatser om hur den rika världen ska lyckas uppbringa de 100 miljarder dollar som årligen måste till.

Enligt panelens slutsatser skulle auktioner av utsläppsrätter och nationella koldioxidskatter kunna bidra med 30 miljarder dollar per år. Man menar också att 10 miljarder kan uppbringas genom att prissätta koldioxiden i det internationella flyget och sjöfarten. Ytterligare 10 miljarder dollar kan man få genom omplacering av subventioner till fossila bränslen. Man pratar också om en skatt på finansiella transaktioner, något som emellertid inte har fått enhetligt stöd från panelen, rapporterar nyhetsbrevet Ends.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FnPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.