Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny förhandlingstext på bordet inför Paris

Publicerad: 26 oktober 2015, 11:44

Förra veckans klimatmöte i Bonn lämnar mycket att önska, enligt expert.


Den här artikeln publicerades den 26 oktober i Miljöaktuellt Idag.

I förra veckan samlades världens klimatförhandlare i Bonn, Tyskland, för att under fem dagar få så mycket som möjligt klart inför det stora Parismötet som startar om en dryg månad. Daniel Engström-Stenson, programchef för miljö- och klimatfrågor på tankesmedjan Fores, var en av dem som fanns på plats. Han har följt de internationella klimatförhandlingarna under många år.
– Mycket har nu handlat om att renodla vilka alternativ som finns i de olika frågorna, så att det blir enklare för ministrarna att förhandla när de möts i Paris, säger han till Miljöaktuellt.

Vid årets början fanns en 90 sidor lång text som till mötet i Bonn hade bantats ned till 20 sidor av de två ordförandena. Många länder såg dock att viktiga frågor och skrivningar försvunnit och den förhandlingstext som nu finns på bordet är på 62 sidor varav 32 sidor utgör själva utkastet till ett Parisavtal. Några direkta förhandlingar om innehållet har det dock inte blivit vilket innebär att tiden blir knapp för den fortsatta processen.
– Vi har inte kommit så långt som vi skulle behövt göra för att känna oss trygga inför Paris. Det är tydligt att länderna i vissa fall står så långt ifrån varandra att frågorna endast kan lösas på politisk nivå, säger Anna Lindstedt, Sveriges klimatambassadör, i ett pressmeddelande.

De svåraste frågorna att lösa i Paris kommer enligt de flesta bedömare handla om differentiering och finansiering, det vill säga vem som ska göra vad i det nya avtalet och hur det ska finansieras.

Läs förhandlingstexten här (pdf).

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.