Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny forskning bekräftar risker i slutförvaret

Publicerad: 9 mars 2011, 11:47

Nästa vecka lämnar SKB in ansökan om slutförvar av kärnavfallet. Samtidigt styrker nu ny amerikansk forskning tidigare teorier om att de kopparkapslar som ska användas inte är säkra.

Ämnen i artikeln:

KärnkraftKärnavfall

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Ny amerikansk forskning styrker nu tidigare teorier om att de kopparkapslar som SKB planerar att använda vid slutförvaret av Sveriges kärnavfall kan korrodera. Det rapporterar SR Vetenskapsradion idag. Att kopparkapslarna under vissa förhållanden kan korrodera sönder i det syrefria vatten som råder i det 500 meter djupa urberg där kärnavfallet ska sänkas ner är något som SKB tidigare häftat är i princip omöjligt.

De här kopparkapslarna hoppas den svenska kärnkraftsindustrin ska hålla tätt i hundratusentals år.

Nästa vecka skickar SKB in ansökan om slutförvar, och nu växer kritiken mot att SKB valt att inte ta hänsyn till den forskning som finns på området. Korrosionsexperten Jan Linder vid Strålskyddsmyndigheten säger till Vetenskapsradion att ny forskning visar att koppbar visst kan rosta i rent vatten, och att SKB inte tagit hänsyn till detta i sin forskning hittills. Vetenskapsradion konstaterar också att den svenska kärnkraftsindustrin i stort sett satsat allt på ett kort i sin forskning de senaste 30 åren.

Planerna
på slutförvar kritiseras också starkt av Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning MKG.
– Största problemet är att den långsiktiga säkerheten är inte garanterad, det ser inte ut som att det kommer att hålla. Det kan alltså börja läcka redan efter hundratals år i stället för hundratusentals år. Det är naturligtvis en oerhört allvarlig situation vi ligger i, säger MKG:s kanslichef Johan Swahn till Sveriges Radio.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev