Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag26.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny forskning: Så förgiftas vi av kvicksilver från atmosfären

Publicerad: 22 December 2011, 09:58

En ny rapport visar hur jorden duschas med kvicksilver från den övre atmosfären som så småningom kommer in i näringskedjan.


Det är i en ny studie från University of Washington Bothell som The Huffington Post hittad en rad skrämmande uppgifter om kvicksilver. Studien visar hur kvicksilver som kondenserats vid bränsleförbränning sprids i atmosfören och så småningom faller tillbaks till jorden igen där det lätt upptas i vattendrag och i näringskedjan.

Det handlar om tusentals ton kondenserat kvicksilver som varje år pumpas in i atmosfären varje år. I den övre troposfären och i den lägre stratosfären oxideras kvicksilvret och kan därmed falla tillbaka till jorden – som regn eller som snö. Det på jorden transformeras det oxiderade kvicksilvret genom bakterier till metylkvicksilver som lätt kan tas upp i näringskedjan, främst i fisk.

De amerikanska forskarna konstaterar också att kvicksilvret sprids över stora avstånd. Det kvicksilver som kondenseras, till exmepel genom koleldning i USA, kan därmed falla tillbaka till jorden och förgifta människor var som helst i världen. Vissa klimattyper har enligt forskarna emellertid större benägenhet att ta emot oxiderat kvicksilver än andra. Exakt hur själva oxideringen av kvicksilvret går till är än så länge oklart.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.