Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny forskning: Så ser klimatskeptikern ut

Publicerad: 25 september 2014, 10:12

Vid Linköpings universitet har man analyserat hundratals debattartiklar i svensk dagspress.


Ämnen i artikeln:

FnKlimatskeptikerVolvo

Klimatskeptikern är en man, ofta i övre medelåldern och i slutet av en framgångsrik karriär som akademiker eller företagsledare, den slutsatsen har Jonas Anshelm, professor vid Tema Teknik och social förändring, och Martin Hultman, forskare disputerad vid Linköpings universitet och numera verksam i Umeå, kommit fram till.

De två har läst och analyserat hundratals debattartiklar i svensk dagspress under perioden 2006-2009, skrivna av framträdande klimatskeptiker.

– Vi fascinerades av att den manliga dominansen är så stark. Med ett enda undantag är alla framträdande debattörer män, säger Jonas Anshelm i en artikel på universitetets hemsida.

Några av de mest framträdande klimatskeptikerna under den här perioden ska ha varit Per-Olof Eriksson, styrelseledamot i Volvo, Sverker Martin-Löf, f.d. ordförande i SCA, Hans Bergström, f.d. chefredaktör för Dagens Nyheter, ekonomen och professorn Marian Radetzki och Ingemar Nordin, professor i filosofi och vetenskapsteori vid Linköpings universitet.

Att dessa män avfärdar exempelvis rapporterna från FN:s klimatpanel som grundlösa, politiskt styrda eller alarmistiska förklarar Jonas Anshelm på följande sätt:

– De (klimatskeptikerna) har varit aktiva i en manligt dominerad värld, med en maskulint kodad rationalitet, där naturen är något outtömligt och passivt som kan omformas efter människans behov.

Med denna utgångspunkt har därmed den rimligaste lösningen varit att ifrågasätta hela klimatvetenskapen eftersom – som artikeln formulerar det – klimatvetenskapen visar att en ”kraftig omställning av samhället måste till med en i grunden förändrad syn på expansion, ständig tillväxt, utnyttjande av fossila bränslen och exploatering av naturen”.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

FnKlimatskeptikerVolvo

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.