Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny forskning visar att luftföroreningar har stor påverkan på ozonskiktet

Publicerad: 30 december 2016, 08:42

Ny forskning visar på ett märkligt väderfenomen. Luftföroreningar från Indien och Kina stiger hela 18 kilometer upp i atmosfären där de bryter ner ozonskiktet och driver på den globala uppvärmningen.


En märkligt väderfenomen ovanför den tibetanska högplatån och Himalaya har visat sig påverka atmosfären på ett oroväckande sätt. Luftföroreningar från Indien och Kina stiger hela 18 kilometer upp i atmosfären, betydligt högre än partiklar från bilavgaser och fabriksskorstenar vanligtvis når. Här når partiklarna stratosfären, det atmosfäriska lager som ligger ovanför troposfären där jordens ozonskikt huvudsakligen finns. När partiklarna befinner sig så högt upp i atmosfären kan de sprida sig globalt och förstöra ozonskiktet som skyddar oss från ultraviolett strålning. Därmed så ökar också den globala uppvärmningen menar forskarna. Fram till för några år sedan trodde man att mänsklig aktivitet hade liten inverkan på stratosfären, eftersom man bara trodde att det var vulkaner som kunde skicka upp partiklar på så hög höjd. Men i september i år genomförde forskare vid NASA Langley Research Center tester där man skickade upp väderballonger för att mäta partikelmängden och det visade sig då att människans utsläpp har stor inverkan på stratosfären och ozonskiktet. Det rapporterar Scientific American.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.