Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny forskning visar: Någon tillverkar freoner trots förbud

Publicerad: 17 maj 2018, 12:31

Foto: Nasa

Trots att det varit förbjudet att tillverka ozonförstörande freoner sedan 2010 så har utsläppen på det norra halvklotet stigit under de senaste åren. Den enda rimliga förklaringen är att någon tillverkar freoner trots förbudet. Det fastslås i en ny forskningsrapport.


Som Aktuell Hållbarhet tidigare rapporterat fortsätter nivån av ozonförstörande freonerna i atmosfären att öka på det norra halvklotet, trots att de borde minska. Nu visar en ny rapport som presenteras av amerikanska National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) att den enda rimliga förklaringen är att någon börjat tillverka freoner igen.

Enligt Montrealprotokollet som trädde i kraft 1989 skulle tillverkningen av miljöfarliga freoner rapporteras, för att sedan helt sluta tillverkas 2010.Överenskommelsen, som vanligtvis räknas som en av de största succéerna i miljöpolitiken, ledde till att det stora ozonhålet som bildas över Antarktis i september varje år minskade betydligt. Men under senare år har freonerna i atmosfären börjat öka igen.

Enligt studien från NOAA ökade nivåerna med 25 procent mellan 2014 och 2016, jämfört med de nivåer som uppmättes mellan 2002 och 2012. Detta innebär att utsläppen idag är de samma som för 20 år sedan.

Först trodde forskarna att det kunde bero på att man rivit gamla byggnader där det fanns kylskåp som innehöll freoner. Men snart förstod man att det inte kunde förklara den stora ökningen. Den enda rimliga förklaringen var helt enkelt att någon börjat tillverka freoner igen.

Vem det är, och av vilken anledning, vet forskarna ännu inte men man påpekar att det är av yttersta vikt att ta reda på var utsläppen kommer ifrån.
”Det här är den mest förvånande och oväntade observation jag gjort under mina 27 år som forskare”, säger kemikalieforskare på NOAA och en av dem som ligger bakom studien till sajten Science Alert.

Ny forskning visar: Ozonskiktet fortsätter minska

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.