Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny forskning visar: Ozonskiktet fortsätter minska

Publicerad: 6 februari 2018, 07:37

Sedan freoner förbjöds i slutet av 1980-talet har studier visat att ozonskiktet återhämtat sig, framförallt vid polerna. Men nu visar en ny studie att läget är mer komplicerat än så.


Ämnen i artikeln:

ForskningVäxthuseffekten

Ett forskarlag med medlemmar från Schweiz, Storbritannien, USA, Sverige, Kanada och Finland har tagit fram algoritmer som kombinerar data från olika satelliter från 1985, fram till idag. Studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Atmospheric Chemistry and Physics visar att ozonskiktet delvis återhämtat sig vid polerna, men samtidigt tycks ozonlagret fortsätta tunnas ut vid lägre höjder och breddgrader mellan 60°N och 60°S, (Stockholm ligger vid 59°N).

Exakt vad detta beror på vet inte forskarna men en teori är att klimatförändringarna förändrar atmosfärens cirkulation, något som leder till att mer ozon transporteras bort från tropikerna där det bildas. En annan teori är att kortlivade substanser som innehåller klor och brom kan förstöra ozon i den nedre stratosfären. Substanserna finns bland annat i kemikalier som används i lösningsmedel, färgavfall och avfettningsmedel, eller som ersättning för freon. Enligt William Bali, en av de forskare är de upptäckter som gjorts i studien överraskande eftersom det inte kunnat förutspås med hjälp av de atmosfäriska cirkulationsmodeller man använder sig av idag. Det kan bero på att man bortsett från påverkan från mycket kortlivade substanser menar han.

Läs studien här 

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

ForskningVäxthuseffekten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.