Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny hållbarhetschef med fokus på social hållbarhet

Publicerad: 12 juni 2017, 05:52

Wendela Falkenström är ny hållbarhetschef för Fastighets AB Förvaltaren.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Grattis till nya jobbet! Hur känns det?
–Tack! Det känns spännande och jätteroligt.

Du kommer att fokusera mycket på social hållbarhet, vad innebär det i praktiken?
– För mig så handlar det om att skapa ett tryggt samhälle där människor lever ett bra liv med god hälsa, och där våra hyresgäster trivs och känner en delaktighet och ett inflytande över sitt boende. Vi jobbar aktivt med trygghetsfrågor och med att skapa praktikplatser, sommarjobb och andra sysselsättningsmöjligheter för de som bor i området. En annan viktig del är att vi tillsammans med andra aktörer i våra områden utvecklar våra stadsdelar genom att skapa mötesplatser och utemiljöer som även utvecklar livet mellan husen. Och att våra hyresgäster har ett självklart och naturligt inflytande genom hela arbetet.

Varför är det viktigt med social hållbarhet?
– Jag tycker att vi alla behöver hjälpas åt och ta vårt ansvar för att forma det samhället vi vill leva i. Jag menar också att det är lönsamt att vara socialt hållbar. När hållbarhetsarbetet är integrerat i verksamheten skapar vi attraktiva bostadsområden där människor trivs och mår bra, samtidigt som fastighetsvärdet ökar. Nyckeln är att få in det som en lika naturlig del av affären som både den ekonomiska och den ekologiska hållbarheten är. Titta på Telge Hovsjö AB som exempel. Där satsade man stort för 10 år sedan och bildade ett eget bolag som hade som uppdrag att minska segregationen men hjälp av de boende i området. Nu, tio år senare, är det just i det området i Södertälje, som fastighetspriserna ökat mest. Det är ett bevis för att långsiktigt, uthålligt arbete, där man kombinerar de fysiska och sociala utmaningarna lönar sig för alla inblandade.

Är social hållbarhet ett ämne som företag jobbar för lite med?
– Stor och svår fråga. Generellt sett tror jag att olika branscher har kommit olika långt. Det finns företag som har kommit långt, likväl som de som står i startgroparna. Det beror ju också på vad respektive företag lägger in i begreppet social hållbarhet. Eftersom fler och fler konsumenter efterfrågar ett socialt ansvarstagande tror jag att det är en nödvändighet för alla att på ett eller annat sätt få in det i sin affär.

Finns några andra inom fastighetsbranschen som du tycker arbetar på ett bra sätt med social hållbarhet?
– Ja, absolut. Det som är så fantastiskt med allmännyttan är att det inte finns någon direkt konkurrens utan, alla delar med sig om av sina erfarenheter på ett väldigt öppet vis. Det gör att vi tillsammans kan hjälpa varandra att bli bättre. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt utan kan titta på hur andra bolag, med liknande utmaningar, har arbetat, inspireras av andras lösningar och sedan anpassa dem till ens egen stad eller område. Om jag ska nämna ett par som jag tycker är riktigt duktiga så måste det bli ÖBO Örebrobostäder, ÖBO och Malmö Kommunala Bostads AB, MKB. Två bostadsbolag som enligt mig lyckats integrera det sociala ansvarstagandet i verksamheten och se sociala hållbarhetsfrågor som en investeringsmöjlighet. De inspirerar mig.

Vad kommer du att göra på miljöområdet?
– Förvaltaren har i dagsläget ett väl utvecklat miljöarbete. Min roll är att hålla ihop alla delar i hållbarhetsarbetet och se till att vi inte tappar fart i ett ben för att vi utvecklar ett annat.

Vad har du jobbat med tidigare?
– Större delen av mitt yrkesverksamma liv har jag arbetat med CSR och hållbarhetsfrågor på olika sätt. Närmast kommer jag från Telge Hovsjö och Telge Bostäder, Södertäljes kommunala bostadsbolag. Där var mitt uppdrag att hålla ihop hållbarhetsarbetet och kommunikationen för båda bolagen. Vi hade ett stort fokus på det sociala hållbarhetsarbetet med inriktningar som handlade om att skapa arbetstillfällen, öka boinflytandet och utveckla mötesplatser i stadsdelarna där vi ägde fastigheter. Innan dess jobbade jag på koncernens kommunikationsavdelning där jag ansvarade för att styra om koncernens sponsringsverksamhet, från att handla om placering av logotyper till att handla om socialt ansvarstagande där barn och ungdomar som lever i utanförskap får möjligheter till en aktiv fritid. Och på så sätt kommer bort från utanförskapet. Jag brinner för att göra skillnad för människor och för att kunna göra våra samhällen lite bättre. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, och att få möjligheten att arbeta med de här frågorna är ett privilegium.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.