Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny hållbarhetskommission ska konkretisera arbetet med Agenda 2030

Publicerad: 10 november 2017, 10:08

En ny så kallad ”hållbarhetskommission” ska arbeta fram skarpa förslag på hur Sverige ska kunna ställa om i hållbar riktning på effektivast möjliga sätt.


Den nya hållbarhetskommission lanseras av organisationen Gröna Städer, en intresseorganisationen för företag som anser sig ha en hållbarhetsprofil. Kommissionen ska ha som uppgift att ta fram skarpa förslag på hur kommunerna ska kunna bidra till att Sverige når de uppsatta målen i Agenda 2030. Kommissionen samlar flera experter med bred erfarenhet inom samhällsbyggande, där syftet är att komplettera det arbete som Agenda 2030-delegationen och myndigheter har gjort på området.
– Planen är att utifrån en översiktlig analys se hur styrningen av hållbarhetsarbetet är från staten, via länsstyrelsen och myndigheter, ner mot kommuner. Vi tittar på Agenda 2030, det vill säga hållbarhet i bred bemärkelse, och utifrån det undersöker vi vad vi kan se för möjliga åtgärder, förslag på verktyg och metoder samt arbetssätt för att öka takten, säger kommissionens ordförande Roger Tiefensee (C).

Han uppmärksammar att Agenda 2030-delegationen och flera inblandade myndigheter har tagit fram en rapport till regeringen kring hur de globala målen spelar ihop med deras verksamheter. Gröna Städers hållbarhetskommission avser inte att konkurrera med det arbete som redan har gjorts, utan snarare att konkretisera arbetet ner till kommunal nivå.
– Vi har valt att titta på myndigheter där regeringen har strategiska samverkansprogram. Då finns det ett område som är smarta städer och ett annat som är kring nästa generations resor och transporter. Det är de här myndigheterna som faller under det här initiativet som vi tittar närmare på; Boverket, Naturvårdsverket, Energimyndigheten, Upphandlingsmyndigheten, Trafikverket samt Länsstyrelserna. Tanken är att se hur arbetet med Agenda 2030 omsätts i deras verksamhet och ner på kommunal nivå, säger Roger Tiefensee.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.