fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny hållbarhetssajt med rankning av Sveriges storbolag

Publicerad: 17 april 2018, 09:17

Di hålbarhets frukost Lotta Edling, Di chefredaktör Mikael Salo chefredaktör Aktuell Hållbarhet med panelen bestående av vänset till höger: Ingrid Petersson, ordförande Agenda 2030-delegationen Karin Skog, Miljöminister, Mp Anna Ryott, vice vd, Norrsken foundation

Foto: Joey Abrait/Di

I dag lanserar Dagens Industri och Aktuell Hållbarhet den nya sajten Hållbart Näringsliv som ska granska bolagens arbete inom hållbarhetsområdet. I samband med den nya sajten kommer Di och Aktuell Hållbarhet också att genomföra en rankning av hållbarhetsarbetet i de svenska storbolagen.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Metodiken för rankningen ska arbetas fram av en rådgivande kommitté som nu är under tillsättning. Ordförande för kommittén blir Susanne Arvidsson, docent vid Ekonomihögskolan i Lund som har forskat om stora företags hållbarhetsarbete i över 20 år.
– Vi vill identifiera vilka företag som är duktiga och inte minst jämföra bolagens hållbarhetsarbete med varandra. Precis som vi sedan länge kunnat jämföra vanlig finansiell information från företagen, säger hon till Aktuell Hållbarhet.

Under morgonens lanseringsfrukost för den nya sajten diskuterades näringslivets hållbarhetsarbete i en panel bestående av miljöminister Karolina Skog (MP), Anna Ryott, vice vd på Norrsken Foundation, och Ingrid Petersson, generaldirektör på Forskningsrådet Formas och ordförande Agenda 2030-delegationen.
– Finanssektorn har en helt avgörande roll för hållbar utveckling. Därför tycker jag att den här typen av rankningar är väldigt viktigt, kommenterade Anna Ryott den kommande rankningen.

Ingrid Petersson sade att hon gillar tanken med rankning av bolagens hållbarhet, men att hon samtidigt ser utmaningar.
– Jag tror att det är viktigt att rankningen ses som en möjlighet för företagen att berätta om sin hållbarhetsresa. Det svåra kommer att bli att betygsätta helheten. Hur väger man stark ekonomisk tillväxt mot dåliga arbetsvillkor och ett halvbra miljöarbete? En stor utmaning kommer att bli att ställa de olika hållbarhetsaspekterna mot varandra, säger hon.

Besök den nya sajten Hållbart näringsliv

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev