Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny infärgningsmetod från svensk startup kan revolutionera textilindustrin

Publicerad: 23 januari 2018, 14:46

Det svenska företaget We are Spindye har utnämnts till ett av världens mest intressanta start up-bolag inom hållbara lösningar för den globala klädindustrin. Företagets infärgningsteknik har även lyfts fram i Greenpeace årliga textilrapport. För Aktuell Hållbarhet berättar We are Spindye´s grundare Martin Bergling vad tekniken går ut på.


Det var när Martin Berling jobbade inom klädindustrin i USA som han fick insyn i hur de industriella textilprocesserna, inte minst infärgningsprocessen, tärde på miljön.
– Jag lärde mig att infärgning kräver osannolika mängder vatten och att färgning av kläder och textilier står för 25 procent av världens kemiska föroreningar. Trots att man ofta talar om hur miljöfarlig gruvindustrin är så kommer den inte i närheten av textilindustrin, säger Martin Berling till Aktuell Hållbarhet.

De förändringar som krävs för att textilindustrin ska få bukt med de kemiska föroreningarna som infärgningsprocessen ger upphov till är egentligen ganska små och hindras främst av branschens lathet och ovilja att förändras menar Martin Berling.
– Idag består den största delen av de textilier som produceras i världen av syntetiska fibrer som tillverkas av olika typer av plaster. Att färga plast på samma sätt som man färgar naturfibrer är idiotiskt. Ingen annan industri skulle få för sig att färga plast med vatten, men inom textilindustrin gör man det och det är helt oacceptabelt.

Martin Berling berättar att det var den insikten som fick honom att utveckla en ny typ av infärgningsprocess som var mer hållbar och fungerade bättre för syntetiska material.

Inom textilindustrin färgar man vanligtvis de färdiga textilierna, men med Spindye´s teknik färgar man istället plastråvaran innan man tillverkar de syntetiska fibrer som används för att väva tygerna. Det gör att man kan minska vattenanvändningen med 75 procent, samtidigt som användningen av kemikalier minskar med 90 procent, eftersom de inte sköljs ut med vattnet. Dessutom innebär processen att man kan minska energiåtgången med 25 procent (de nämnda siffrorna har validerats av Swerea)

Trots att dessa siffror borde komma som en skänk från ovan för textil- och klädföretagen är det fortfarande en del som är tveksamma inför den nya tekniken säger Martin Berling.
– Att byta till vår teknik innebär ju att inköpsprocessen blir lite annorlunda. Normalt sett när man köper tyg så bestämmer man färgen sist. Men med Spindye är färgen det första beslut man fattar, eftersom man färgar råvaran innan man väver tyget. Det har funnits ett visst motstånd mot det här sättet att tänka men allt fler har insett att det inte är så komplicerat att beräkna hur mycket råvara som behövs av olika färger. Idag finns ju försäljningsstatistik på nästan allt, det är bara det att företagen är ovana vid att dela med sig av den.

Bland miljöorganisationer, i medier och i konsumentledet har Spindye dock fått ett varmt mottagande.
– Vi har till exempel uppmärksammats i Greenpeace´s årliga textilrapport ”Fashion at the Crossroads” där vi hamnade i den högsta klassen, långt före märken som Patagonia som ju annars är kända för sitt miljöengagemang, säger Martin Berling som berättar att flera av Spindye´s kunder än så länge är mindre företag som vill profilera sig inom hållbarhet.
– Ofta finns det någon på företaget som är väldigt engagerad och som vill pröva vår teknik. Bolag som vuxit sig lite större har ofta svårare att skapa en förändring men de små har fortfarande allt att vinna på att satsa på hållbarhet. Många av våra kunder är skandinaviska märken som har insett att hållbarhet är ett sätt att slå sig in på den globala marknaden. Det vill vi gärna hjälpa dem med.

Under de närmsta åren planerar Spindye att flytta fram positionerna genom att satsa på andra typer av efterbehandlingar av textilier.
– Vi har flera saker som vi jobbar med på innovationssidan. Färg är ju inte den enda miljövådliga kemikalien man använder när man producerar textilier. Det finns en massa efterbehandlingar som vattenskyddsbehandling, antibakteriell behandling och antistatisk behandling som man skulle kunna arbeta med parallellt och lyfta in i en torr process. Det är ett område som vi siktat in oss på, berättar Martin Berling.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.