onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny kemisk metod kan revolutionera återvinningen

Publicerad: 15 juni 2018, 07:18

Ioniqa Technologies, ett holländskt forskningsföretag i start up-fasen, sluter cirkeln och återvinner 100 procent av polyetentereftalat, PET.


BA

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Ioniqas patenterade metod bygger på att krossa insamlat PET-avfall till ett mångfärgat granulat. Därefter genomförs en kemisk process där polymererna bryts ned till monomerer, samtidigt som färg och andra föroreningar separeras. Monomererna byggs sedan upp till polymerer igen, alltså tillbaka till PET.
– Det unika är att vi kan blanda insamlat avfall, till exempel PET-flaskor och textiler i olika färger. När processen är klar har vi en produkt som för producenterna kan användas för alla typer av nya PET-produkter. Till skillnad från tidigare återvinningsmetoder är det här en kemisk återvinningsprocess som kan upprepas hur många gånger som helst utan att kvaliteten påverkas, säger bolagets operativa chef, Michiel de Groot, till Aktuell Hållbarhet.

Slutprodukten är ett pulver som ger exakt samma kvalitet som nytillverkad PET.

År 2021 kommer den årliga konsumtionen av plastflaskor att uppgå till mer än en halv biljon globalt och experter varnar för att plasten i framtiden kan bli ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Av all PET som produceras i världen i dag är det bara 10 procent som återvinns och med dagens metoder tappar plasten kvalitet för varje gång den återvinns och blir till slut oanvändbar.

I ljuset av detta anses potentialen för den nya holländska innovationen enorm. Den fungerar i dag i en industriell försöksanläggning i Rotterdam. Planen är nu en storskalig industriell anläggning under nästa år.

Bolaget och innovationen är sprungen ur forskning vid Polymerinstitutet vid universitetet i Eindhoven. Sedan starten för tio år sedan har utvecklingen så här långt kostat cirka 10 miljoner Euro.
– Att skala upp det här kommer inte kräva några enorma investeringar. Den utrustning som vi använder är i princip sådant som finns att köpa på marknaden och kan relativt enkelt anpassas till våra behov, säger Michiel de Groot.

Den första kommersiella anläggningen ska klara av att producera 10 000 ton slutråvara per år. Därefter är planen att skala upp genom att licensiera teknologin och erbjuda aktörer på marknaden ta del av den.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev