Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny klimatrapport från WMO ger dyster framtidsbild

Publicerad: 14 september 2022, 09:35

Ökade risker väntar, både för människor och för naturliga ekosystem.

Foto: Mikael Fritzon / TT

Snart omöjligt att nå 1,5-gradersmålet. Ambitionerna måste skärpas rejält. 


Ämnen i artikeln:

ForskningVeckobrevToppnyheter fredag

Den globala medeltemperaturhöjningen är nu uppe på 1,17 grader jämfört med förindustriella nivåer. Ska 1,5-gradersmålet alls ha en chans att nås måste världens samlade klimatåtaganden med sikte på år 2030 höjas ungefär sju gånger jämfört med dagens ambitioner. Det här är några av slutsatserna i en ny rapport koordinerad av världsmeteorologiorganisationen WMO. 

Rapporten, United in Science, samlar den senaste kunskapen på klimatområdet från flera olika håll. Förutom WMO har bland andra också FN:s miljöorgan UNEP samt organisationen Global Carbon Project bidragit.

I rapporten fokuseras på en rad områden. Det handlar alltså dels om global temperatur och om olika klimatscenarier för framtiden, men dels också om brytpunkter, om klimatförändring i urbana miljöer, om effekter av extremväder samt om varningssystem.

”Rapporten visar att utvecklingen fortsätter gå mot ett allt varmare klimat med ökade risker för såväl naturliga ekosystem som för människor på global skala”, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Läs rapporten 

Anders Hellberg

anders.hellberg@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.