Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny klimatrapport granskar risken för krig och konflikter

Publicerad: 25 mars 2014, 11:56

I dag inleds slutmötet om den kommande rapporten från FN:s klimatpanel. I årets rapport diskuterar IPCC för första gången frågan om hur klimatkrisen kan bidra till krig och konflikter.


Ämnen i artikeln:

FnIpcc

I dag inleds slutmötet om den kommande rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. En första delrapport som presenterades i september i Stockholm gav ökat stöd åt antagandet att människan orsakar de stigande halterna av växthusgaser i atmosfären. Om dessa inte hejdas mycket snart väntas jordens medeltemperatur öka med upp till 4,8 grader de närmaste 80 åren.

I den nya rapporten som presenteras på måndag kommer IPCC att på ett tydligare sätt än tidigare visa på hur människans överlevnad påverkas av klimatförändringarnas effekter. I årets rapport tar IPCC också för första gången upp frågan om hur klimatkrisen kan bidra till krig och konflikter.

– Det är ett nytt område och där råder delade meningar bland forskarna, därför kommer IPCC att redovisa olika åsikter men utan att ta ställning, säger Richard Klein vid Stockholm Environment Institute, som leder den forskargrupp som skrivit kapitlet om anpassning och begränsningar till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

FnIpcc

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News