Klimat
Ny klimatrapport visar att läget förvärrats
Publicerad: 31 mars 2014, 09:59
I natt presenterade FN den mest omfattande klimatrapporten någonsin. Man konstaterar att effekterna av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade. Om ingenting görs inom det närmsta åren väntar en katastrofal situation för hundratals miljoner människor i slutet av seklet.
I natt presenterades FNs klimatrapport. Rapporten som är 2500 sidor lång är den mest omfattande rapporten någonsin om hur klimatförändringarna påverkar miljö och samhällen. I rapporten konstaterar man att effekterna av klimatförändringarna är tydliga och väldokumenterade. Glaciärer smälter, träd och koraller dör, djurarter har ändrat utbredning både på land och i haven, och jordbruk och livsmedelsproduktion har redan påverkats.
Det är de fattiga och redan utsatta som drabbas värst, av värme, torka, översvämningar, sjukdomar och brist på rent vatten konstaterar IPCC som i rapporten också gör riskbedömningar inför framtiden. Man utgår från två mycket olika scenarier: ett där vi lyckas begränsa temperaturhöjningen vid seklets slut till två grader över medeltemperaturen för 150 år sedan, och ett där temperaturen har stigit med fyra grader.
Om vi lyckas begränsa temperaturökningen till två grader kan konsekvenserna fortfarande vara hanterliga. Men vid en fyragradig temperaturökning kommer delar av planeten att bli obeboeliga under den varma årstiden. Hundratals miljoner människor vid kustområden kommer dessutom att drabbas av översvämningar och stormfloder.
Lennart Olsson är professor i geografi vid Lunds universitet, och en av rapportens författare, han menar att klimatrapportens huvudbudskap är att vi till varje pris måste undvika fyragraders-scenariot, något som han också menar är möjligt rent tekniskt.
– Men jag är extremt pessimistisk vad gäller vår politiska förmåga. Som det ser ut nu är vi på väg mot fyra grader, och utsläppen accelererar snarare än planar ut. Och det är väldigt bråttom. Vi har fyra eller högst fem år på oss att vända utvecklingen, säger Lennart Olsson till Dagens Nyheter.
Miljöaktuellt, redaktionen