Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny klimatrörelse vill pressa regeringen med civil olydnad

Publicerad: 9 november 2018, 07:24

Foto: Extinction Rebellion

Organisationen manar till civil olydnad för att pressa regeringen att agera med kraft mot klimatförändringarna.


Extinction Rebellion grundades i Storbritannien i oktober. Organisationen kräver att världens regeringar tar klimathotet och massutdöendet av djurarter på allvar och agerar med den kraft som den allvarliga situationen kräver.

Detta innebär enligt svenska Extinction Rebellion att Sveriges regering inför rättsligt bindande politiska åtgärder för att reducera koldioxidutsläppen i landet till noll senast 2025. Organisationen vill också att den svenska regeringen, i samarbete med resten av världens politiska ledare, halverar användningen av globala resurser.

För att sätta press på politikerna anordnar Extinction Rebellion aktioner och manifestationer där civil olydnad är ett viktigt inslag. På sin svenska hemsida skriver organisationen:

”Vi befinner oss i en ekologisk kris. Just nu pågår den sjätte massutrotningen och denna gång är vi människor med på listan över utdöende arter. Vi är djupt förskräckta över att det bara tas otillräckliga åtgärder för att förhindra det. Det är tid för direktaktion. På grund av det brådskande läget för klimatet behöver vi agera som vi befann oss i en krigssituation.”

Extinction Rebellions första manifestation anordnades i London i slutet av oktober. Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg var en av de som talade framför det brittiska parlamentet innan demonstranterna, som saknade demonstrationstillstånd, gick ut i gatan och blockerade trafiken.

På sin svenska hemsida publicerar Extinction Rebellion inbjudan till infromations- och uppstartsmöten som kommer att hållas runt om i landet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.