Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny kretsloppsanläggning kopplar ihop återvinning, biogas och kraftvärme

Publicerad: 30 januari 2017, 19:17

I Upplands-Bro utanför Stockholm planeras bygget av en ny kretsloppsanläggning där produktion av biogas och kraftvärme ska kopplas ihop med en återvinningsanläggning.


Det är energibolaget E.ON som investerar 2,5 miljarder kronor i en kretsloppsanläggning i Upplands-Bro. Kretsloppsanläggningen kommer att bestå av en biogasanläggning och en kraftvärmeanläggning som kommer att vara kopplade till Ragn-Sells återvinningsanläggning. Detta innebär att man kommer att kunna återvinna material och energi på en och samma plats. De material som inte går att återanvända eller återvinna blir till biogas. Biogasproduktionen generar i sin tur biogödsel som kan användas inom jordbruket.

Enligt beräkningarna ska den nya biogasanläggningen tas i drift 2018. Kraftvärmeanläggningen kommer att tas i drift 2019, samtidigt som tre befintliga värmeanläggningar i Kungsängen och Bro läggs ner.

– Vi har ju redan en existerande fjärrvärme-verksamhet i nordvästra Stockholm. Där finns en del gamla anläggningar som behöver rustas upp för att klara den höga tillväxten i nordvästra Stockholm. Här ser vi ett effektivt sätt att producera  biogas, el och värme väldigt nära Ragn-Sells återvinningsanläggning. Det kan ge en massa synergier i form av askhantering, tillgång till rötningsprodukter till biogasanläggningen, produkter från biogasanläggningen till det lokala jordbruket och säkert en massa andra möjligheter som vi inte känner till än så länge. Men i grunden handlar det om att kunna förse våra fjärrvärmekunder med värme, säger Peter Jonsson, affärschef på E.ON Värme till Aktuell Hållbarhet.

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.