Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny medicin botar jetlag

Publicerad: 18 December 2008, 08:46

Genom att korrigera nivån av melatonin går det att ställa om kroppens interna klocka.


Två tredjedelar av de som flyger långt uppger att de känner av jetlag som påverkar deras sömn. För alla dem tänds det nu ett lite hopp, för forskare vid Monash University i USA testar för närvarande en medicin som verkar kunna lösa sömnproblemen vid jetlag.

Det hela bygger på att kroppen har en sorts intern klocka som styrs av melatoninnivåerna. Melatoninet avsöndras i en viss rytm som talar om för hjärnan när det är dags att bli sömnig. Vid jetlag så säger den interna klockan en sak och den ”riktiga” klockan en annan vilket gör att kroppen blir förvirrad.

Forskarna har upptäckt att en substans som heter tasimelteon kan användas för att ändra rytmen i melatoninutsöndringen. På så sätt går det att ställa om den interna klockan så att den överensstämmer med den yttre tiden.

Kroppen ställer då direkt om sig till den lokala tiden och sömproblemen försvinner, åtminstone de som orsakats av jetlag. Även de som jobbar nattskift och har problem med sömnen ska kunna hjälpas med tasimelteon tror forskarna.

Det kommer dock att krävas mer tester innan medicinen kan börja säljas, så de med jetlag får klara sig med vanliga sömnpiller eller sova dåligt några nätter ett tag till.

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.