Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny metod renar förorenad jord

Publicerad: 18 mars 2003, 07:31

Byggföretaget PNB Entreprenad har patentsökt en metod för att tvätta jord, skriver Dagens Industri. Markborrar, som tidigare använts för att lägga bredbandskabel, används.


Genom att borra i jorden och spruta in ett granulat frigör man ett oxidationsmedel som startar processen. Saneringen kan antingen ske på plats eller vid ren speciell anläggning. En stor fördel är att processen den går snabbt och man inte behöver kompostera i flera månader.

Förorenad mark är ofta ett stort problem för byggföretag och beställare. Det kan försena byggen och innebära extra kostnader på miljoner.

PNB:s metod för marktvätt heter Detox och är effektiv mot ämnen som petroleum, klorerade kolväten, kreosot, lösningsmedel, bekämpningsmedel och dioxiner. PNB har med gott resultat provat metoden tillsammans med Nordvästra Skånes Renhållning på den tomt där Ikeas nya huvudkontor byggs i Helsingborg.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.