Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny metod tar han om läkemedelsrester i reningsverk

Publicerad: 19 januari 2018, 12:52

Tekniska verken i Linköping har landets första permanenta fullskaliga anläggning för ozonrening av läkemedelsrester. Tester under pilotfasen har visat att över 90 procent av läkemedelsrester som lämnar kroppen kan renas bort på reningsverket med hjälp av ozon.


– Fördelen med ozon är att det renar väldigt effektivt. Man kan säga att ozon fungerar som en kemisk sax som klipper sönder läkemedlen som annars är svåra att bryta ner vilket gör att de inte blir verksamma i djur efter att de gått genom reningsverket, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef på miljö och processavdelningen, affärsområde Vatten och avlopp på Tekniska verken.

Ozon är verksamt på många ämnen, men Jenny Nordenberg påpekar att en rimlig ozondos inte klarar av att fullständigt bryta ner alla läkemedel. En högre dos av ozon kan öka andelen läkemedelsrester som renas men i och med att man måste säkerställa att all ozon åtgår i processen och att tekniken är energikrävande är det viktigt att inte överdosera.

Bland de experter som Aktuell Hållbarhet har pratat med finns det en samsyn om att nedströmsåtgärder inte kommer kunna lösa hela problemet utan att det är viktigt att arbeta med en klokare användning av läkemedel.
– Tekniken kommer inte kunna införas i alla reningsverk och avlopp. Samtidigt går det inte att ha det som den enda lösningen eftersom en åldrande befolkning och en ökad läkemedelskonsumtion innebär att man snart har ätit upp den effekten som bättre reningsverk kan ta upp, säger Anders Finnson, ansvarig för avlopp, miljö och kemikaliearbete på Svensk Vatten

Bengt Mattson, sakkunnig i miljö- och hållbarhetsfrågor på läkemedelsindustriföreningen visar också på frågan komplexitet:
– Ungefär 88 procent av de läkemedelsrester som återfinns i miljön globalt kommer från patientutsöndring. 10 procent kommer från överblivna läkemedel, men siffran är troligtvis lägre i Sverige tack vare hög återlämnandegrad till apotek av överblivna läkemedel. Sedan är det ungefär 2 procent globalt som kommer från tillverkningen, och även här misstänker jag att siffran är lägre i Sverige.

På Nordic Conference on Sustainable Healthcare, som arrangeras i Stockholm den 15 februari kommer Ozonreningen vid Tekniska verken i Linköping att presenteras närmare.

Läs mer om Nordic Conference on Sustainable Healthcare

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev