Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny miljöchef i koldioxidtung bransch

Publicerad: 20 Maj 2019, 07:42

Som ny miljöchef på företaget Betongindustri vill Ebba Örwall Lovén minska utsläppen och öka återbruket av betong.


Ebba Örwall Lovén började som kvalitets- och miljöchef på företaget Betongindustri i februari. I sitt nya uppdrag vill hon öka återvinningen av betong och minska betongens klimatpåverkan.
– Vi har redan börjat återvinna restbetong på våra fabriker i Stockholm. Det handlar om returbetong, det vill säga det som blir över ute på byggena. Det har samlats i Tumba och växt över tid. Nu har det blivit så mycket så att vi kan krossa ner det och använda det, säger Ebba Örwall Lovén till Aktuell Hållbarhet.

Det som hindrar Betongindustri från att återanvända mer restbetong beror enligt Ebba Örwall Lovén till stor del på rådande byggstandarder.
– Enligt byggstandarden får vi inte blanda in för mycket återvunnen betong. Det är känsligt med hållfasthet, täthet, beständighet och annat. Vi får bara ersätta 5 procent av ballasten. Reglerna är väldigt strikta. Det är för att broar och annat ska bli säkert konstruerade, vilket är bra. Men samtidigt går det nog att ändra något i standarden. Vi driver på för förändringar här, men det tar lång tid att ändra standarder.

Ett sätt att minska koldioxidutsläppen från byggen av betong är att förlänga byggtiderna. I betong är cement den del som har absolut högst klimatpåverkan. Med dagens snabba byggtakt krävs att betongen innehåller mycket cement, då cement gör att betongen härdar snabbare. Det här är något som det sällan pratas om, enligt Ebba Örwall Lovén.
– Med förlängda byggtider som kräver mindre cement i betongen skulle byggföretagen kunna minska utsläppen av koldioxid avsevärt. Det här är något det sällan pratas om. Om kunderna verkligen ville minska utsläppen skulle det kunna vara ett krav. Det skulle också kunna byggas in i de miljöcertifieringar som finns i byggsektorn i dag.

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.