Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny motor halverar bränsleåtgången

Publicerad: 18 november 2008, 14:48

De drar hälften så mycket bränsle och ger en tredjedel mindre CO2-utsläpp. UPS test av nya hybridbilar som drivs av hydraulsystem i kombination med dieselmotorer har gett budfirman mersmak.


Hybridbilen har hydraulisk framdrivning som ersätter drivsystem och växlar. Med hjälp av hydrauliska pumpar och lagringstankar utvinner och sparar bilen energi enligt samma principer som batterier i en vanlig elhybrid.

Motorn omvandlar den hydrauliska vätskans tryck till roterande kraft för hjulen. Den använder den lagrade energin vid acceleration och kan på så sätt återvinna mer än 70 procent av den energi som normalt försvinner vid inbromsningar.

Systemet passar bra för stadskörning med täta stopp och starter. Dieselmotorn stängs av när bilen står stilla eller saktar in. Resultatet blir en bränsleförbrukning på bara 40-50 procent av den normala och en tredjedel mindre utsläpp av koldioxid, visar en första testkörning.

Bakom motorn ligger statliga Environmental Protection Agency som har samlat på sig flera av de patent som utvecklats av EPA fuel-emissions lab i samarbete med Eaton Corporation som bygger hydrauliska system.

UPS har hittills beställt sju bilar. Den första börjar tas i bruk under våren. UPS sammanlagds bilflotta består av 90.000 fordon. Till nästa år kommer 2.100 av dem att drivas av alternativa bränslen.

Petter Lobråten

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev