Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny myndighet för jaktfrågor föreslås

Publicerad: 2 oktober 2013, 11:29

Regeringen borde inrätta en helt ny myndighet som tar över ansvaret för jaktfrågorna från Naturvårdsverket. Enligt uppgifter till Ekot föreslås det i en utredning som presenteras på torsdagen.


Enligt utredningen har Naturvårdsverket inte skött jaktfrågorna tillräckligt bra.

– Jag delar inte den bilden. Jag tror att det som finns som motiv bakom är att man från jägarhåll vill kunna jaga rovdjuren ännu mer än i dag. Det här är definitivt ett uttryck för jägarnas intressen, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

I dagsläget är det Naturvårdsverket som har det övergripande ansvaret för jaktfrågor i Sverige. Men enligt den utredning som presenteras på torsdag har myndigheten lagt för mycket fokus på naturvård och för lite på jakt.

Något som Jägareförbundet håller med om. Torbjörn Lövbom är ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd. Han påpekar att vi nu har fler rovdjur i Sverige än vi har haft på över hundra år. Därmed behövs inte längre samma fokus på att skydda rovdjuren.

– Vi måste lämna den här bevarandefasen bakom oss och börja tänka att naturen är en resurs som vi kan nyttja på olika sätt. Och jakt är ett sätt att nyttja den, säger han till Ekot.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.