Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rankning: Börsens mest hållbara bolag 2019

Publicerad: 4 november 2019, 05:30

Aktuell Hållbarhets rankning av börsbolagens hållbarhetsarbete omfattar nu även banker och investerare. Den unika kartläggningen visar att de stora bankernas hållbarhetsarbete ligger på samma nivå som andra storbolag.


Fyra år efter att FN lanserade de globala målen för hållbar utveckling har Agenda 2030 hittat in i företagens hållbarhetsarbete. Det visar den unika rankning av börsbolagens hållbarhetsarbete som Aktuell Hållbarhet nu genomför för andra gången tillsammans med Dagens Industri och Lunds universitet. Rankningen visar att Agenda 2030 är det område som företagen rapporterar mest om av de kartlagda hållbarhetsfrågorna. Och aktiviteten kring de globala målen har ökat bara sedan förra året. 2018 rapporterade 38 procent av företagen att de har integrerat Agenda 2030 i affärsmodellen. I år är motsvarande siffra 57 procent.
– SDG:erna har gjort en riktig upp­stickarresa och är nu den mest rapporterade kategorin bland alla företag förutom banker och investmentbolag. När ­Agenda 2030 kom var rapporteringen väldigt ­modest, företagen sa då att de stödde ­målen. Nu är det tydligt att företagen har börjat jobba med målen för att visa var de har påverkan, säger Susanne Arvidsson, docent vid  företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet, som har lett ­arbetet med Hållbara bolag 2019.

Susanne Arvidsson, docent vid  företagsekonomiska institutionen på Lunds universitet.

Det är inte bara inom Agenda 2030 som företagen har blivit bättre. Rankningen ­visar att företagen i år kommunicerar mer detaljrikt kring hållbarhetsfrågor generellt, jämfört med förra året. Av alla parametrar som ingår i rankningen rapporterar bolagen totalt på ungefär hälften, till skillnad från 35 procent förra året.
– Vi ser framsteg inom samtliga frågor som var med i fjol. Och de parametrar vi har med fokuserar på hur företagen jobbar med frågorna, inte bara att de gör det.

Samtidigt efterlyser Susanne Arvidsson att företagen börjar redovisa faktiska resultat.
– Företagen har fortfarande en resa framför sig. Till att börja med vill vi att de rapporterar på samtliga parametrar. Dessutom återstår mer arbete när det gäller att koppla ambitionerna till mål och resultat. Det är inte konstigt att det dröjer eftersom det är det svåra, att ta fram jämförbar information om hur de presterar. Men det är viktigt för att kunna förbättra sig och att visa externt, exempelvis mot bank- och finanssektorn.

Nytt i rankningen för i år är att den nu även täcker in banker och investmentbolag. Två branscher som på senare tid fått mycket uppmärksamhet för sin påverkanskraft. Samtidigt har de kritiserats för att inte ta till vara på den möjligheten. Hållbara Bolag 2019 visar dock att de stora bankernas egna arbete ligger ungefär på samma nivå som övriga storbolag. De mindre bankerna har inte kommit lika långt. De stora investmentbolagen ligger i paritet med ­övriga storbolag, även om branschen i genomsnitt totalt endast rapporterar på ungefär 40 procent av parametrarna. En skillnad är också att antikorruption är mest rapporterat bland banker och investmentbolag.

Hela rankningen kategori för kategori:
Hållbara bolag 2019 – Banker
Hållbara bolag 2019 – Investmentbolag
Hållbara bolag 2019 – Dagligvaror
Hållbara bolag 2019 – Konsumtionsvaror
Hållbara bolag 2019 – Kapitalvaror
Hållbara bolag 2019 – Material

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.