Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rapport: Åtta dolda klimathot

Publicerad: 23 april 2015, 08:57

– Worldwatch årsrapport visar att världen står inför ett antal stora och akuta utmaningar, men också att de går att hantera, säger Fores vd Mattias Goldmann.


Ämnen i artikeln:

Fores

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 23 april.

I en ny rapport från State of the World 2015, som presenterats i dag på ett seminarium hos tankesmedjan Fores i Stockholm, identifieras åtta dolda hot mot klimatet.

I korthet handlar hoten om sämre energiavkastning, lägre ekonomisk tillväxt, minskade skördar, överfisket/högre havstemperaturer, exploateringen av Arktis där lokalbefolkningen förlorar inflytande och makt, fler sjukdomar som sprids från djur till människa (till exempel fågelinfluensan och ebola), klimatmigrationen, det vill säga ökade flyktingströmmar orsakade av klimatförändringarna och slutligen förlusterna från orealiserade råvarutillgångar.

– Worldwatch årsrapport visar att världen står inför ett antal stora och akuta utmaningar, men också att de går att hantera. Rapporten ger ny, konkret input i hur vi hanterar företag som äger tillgångar som måste vara kvar i marken om vi ska klara klimatmålen, och tonar ner larmen om stora klimatdrivna flyktingströmmar, säger Fores vd Mattias Goldmann.

– Jag har läst alla tidigare årsrapporter från State of the World om tillståndet i världen, men den här rapporten är mer konstruktiv, särskilt avsnittet om hur vi får oljan och kolet att stanna kvar i backen, hur vi skapar lönsamhet i det, säger Goldmann till Miljöaktuellt.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Fores

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News