Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rapport: Klimatförändringarna har utlöst en global hälsokris

Publicerad: 29 november 2018, 14:44

Elderly Old Patient Caring Hospice Healthcare

Foto: Maxpixel

Världshälsoorganisationen, WHO, och Världsbanken är några av de institutioner som ligger bakom den årliga rapporten ”The Lancet Countdown on Health and Climate Change”.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Enligt årets rapport, som sammanställts av 150 medicinska experter från 27 universitet och institutioner i en rad olika länder, har ett snabbföränderligt klimat allvarliga konsekvenser för varje aspekt av mänskligt liv. Det leder till förhöjd risk för infektionssjukdomar, försvårar livsmedelssäkerheten och tillgången till friskt vatten och frisk luft.

Dödliga värmevågor och sjukdomsepidemier hotar dessutom vårdsystemen i många länder. I en undersökning som publiceras i rapporten uppger ledande politiker i nästan 500 städer runt om i världen att deras offentliga sjukvårdssystem påverkas starkt negativt av klimatförändringarna, bland annat genom överbelastning och nedstängda sjukhus.

Enligt rapporten kommer befolkningen i Europa att drabbas hårdare än befolkningen i Afrika och Sydöstasien eftersom Europa har en äldre befolkning som är mer sårbar för extrema värmeböljor. Värme leder dessutom till ökade problem med luftföroreningar, och tidigare studier har visat att extrem värme ökar risken för att drabbas av psykisk ohälsa.

Relativt små förändringar i temperatur och nederbörd kan orsaka stora förändringar när det kommer till smittorisken för infektionssjukdomar som sprids via vatten och myggor. Till exempel ökade smittorisken för denguefeber med 10 procent mellan 1950 och 2016. I nordligare regioner, som de baltiska staterna, ökar risken för kolera i takt med att havet värms upp allt mer.

Länk till rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.