Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rapport: Klimatutsläppen kan halveras till 2030 – med dagens teknik

Publicerad: 14 september 2018, 08:34

World Earth Rise Sunrise Space Outer Sun Globe

Foto: Foto på Johan Rockström: Frankie Fouganthin/ Wikimedia Commons

Det är inte kört – ännu. Med rätt politik och ett starkt klimatledarskap kan utsläppen av växthusgaser halveras på 12 år med lösningar och teknik som finns i dag. Det är slutsatsen i en ny rapport som presenterades under gårdagskvällen svensk tid vid det pågående klimatmötet Global Climate Action Summit i Kalifornien.


”Världen är vid en kritisk vändpunkt. Kurvan för växthusgasutsläppen måste vändas senast år 2020 och sedan falla dramatiskt – och halveras ungefär vart tionde år för att vi ska klara Parisavtalet”, säger Johan Rockström, professor vid Stockholm Resilience Center, som signerat rapporten och presenterade den på konferensen i San Francisco.

I rapporten ges 33 lösningar för att halvera utsläppen från energi, transporter, byggnader, industri, livsmedel samt jord- och skogsbruk. Digital teknik ligger bakom 30 procent av utsläppsminskningarna och sägs dessutom kunna påverka indirekt genom bland annat konsumtionsvanor och delningsekonomi.

Enligt rapporten har alla sektorer i världsekonomin potential att snabbt halvera sina utsläpp av växthusgaser med befintlig teknik och beprövad politik, men förutom i elsektorn är takten i omställningen för låg. En viktig förutsättning är att förnybara energikällor ersätter snarare än adderar till fossila bränslen.

Enligt rapporten kan den digitala sektorn påverka om världen blir 1,5, 2 eller 3 grader varmare.

Rapporten är ett resultatet av ett samarbete mellan forskare och företag i Sverige, bland annat Future Earth, Ericsson, Stockholm Resilience Centre, WWF och Telia Company.

Läs rapporten ”Exponential Climate Action Roadmap”

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.