Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag17.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny rapport: Så kan antalet bärkassar minska i samhället

Publicerad: 26 Januari 2016, 06:32

Foto: Ksf

Varje år använder svenskarna cirka 1,3 miljarder plastkassar.


Ska användningen av bärkassar minska krävs det ett förändrat beteende från både konsumenter och handeln, det menar Konsumentföreningen Stockholm som i dag publicerar en ny rapport: Vilken bärkasse är minst dålig för miljön? (pdf).

– Det är kassens material och hur många gånger den används som har störst inverkan på kassens totala miljöpåverkan, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm, i ett pressmeddelande.

Tipset från Konsumentföreningen Stockholm är alltså att använda samma kasse så många gånger som möjligt. Och måste en ny kasse ändå köpas in förordas en flergångskasse i återvunnen polyester, som är tillverkad av exempelvis Pet-flaskor eller utslitna polyesterkläder och som är utformad på ett sätt som gör att den enkelt kan vikas ihop och placeras i jackfickan eller väskan.

Vad gäller handeln är uppmaningen från Konsumentföreningen Stockholm att ta in hopvikbara kassar i sortimentet men också att kedjor och butiker tar betalt för sina kassar.

– Ett stickprov vi genomfört i ett tiotal butiker med gratis kassar visar att fler än åtta av tio kunder tar emot en kasse. Vi har även frågat 3 500 av våra medlemmar och hälften av dem säger att de skulle ta färre kassar om de behövde betala för dem. Så nog skulle det göra skillnad i antalet kassar om alla kedjor och butiker tog rejält betalt för dem, säger Louise Ungerth.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.