lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rapport ska visa på fördelarna med att ställa om

Publicerad: 29 juni 2014, 21:43

Miljöministern säger till Miljöaktuellt att hon hoppas att rapporten ska påverka de internationella klimatförhandlingarna.

Ämnen i artikeln:

Ban KiJohan KuylenstiernaLena EkPeter NormanStockholm Environment Institute

När miljöminister Lena Ek (C), finansmarknadsminister Peter Norman (M), SEI:s vd Johan Kuylenstierna, Mexicos tidigare president Felipe Calderón och många fler som är inblandade i projektet New Climate Economy möttes i Stockholm i förra veckan, passade Miljöaktuellt på att fråga miljöministern om hur arbetet går.

Lena Ek hade då förklarat under ett seminarium med delar av det svenska näringslivet på plats att ”det kommer finnas vinnare och förlorare” när världen nu ska ställa om till ett fossilsnålt samhälle. Och rapporten – som ska sammanställas genom New Climate Economy-samarbetet och som är tänkt att presenteras bara dagar innan Ban Ki-moons klimattoppmöte i New York i september – är tänkt just att visa på fördelarna med att gå före.

– Det handlar om success stories, säger Lena Ek till Miljöaktuellt.

Rapporten kommer några dagar innan Ban Ki-moon-mötet men tanken är att den ska kunna användas under lång tid, över klimatförhandlingarna i Lima och ända fram till det avgörande mötet i Paris 2015.

– Det här kan bli en jättegrej, fortsätter miljöministern. Tänk på att det här inte är rekommendationer som klimatmänniskorna tagit fram, utan det är ekonomerna, nationalekonomerna till och med. Det är genomtänkt, det är otroligt systematiskt.

Idén till rapporten kommer från början från den svenske miljöministern.

– Lena bar med sig det från första dagen, skulle jag vilja säga, inflikar Eks pressekreterare Erik Bratthall under intervjun med ministern.

Miljöministerns politiskt sakkunnige Mikael Ekman tar vid därefter och säger:

– Jag jobbade åt Lena i Europaparlamentet innan hon blev minister, och där var Sternrapporten oerhört användbar som underlag. Den kom från finansdepartementet i Storbritannien och levererade på ett språk som miljörörelsen inte förmått göra. Men sen så är den gjord för ganska länge sen. Det hade vi pratat om redan i Bryssel, behovet av ett nytt momentum.

Rapporten som alltså publiceras i september har ett internationellt fokus men rekommendationerna som är med kommer vara relevanta även på nationell nivå.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev