Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny rapport visar – om klimatmodellerna stämmer kommer viktiga arter försvinna från Östersjön

Publicerad: 17 januari 2018, 14:27

Slutsatsen från miljöminister Karolina Skog (MP):
– Rapporten visar att vi måste agera snabbt.


En ny rapport från Havs- och vattenmyndigheten visar att klimatförändringar kan utgöra ett hot mot flera arter i Östersjön. Högre temperaturer och sötare vatten gör enligt rapportförfattarna att förutsättningarna för flera djur och växter förändras. Bland annat kan till exempel blåmussla, tång och torsk i Östersjön komma att påverkas hårt av väntade klimatförändringar.

Rapporten heter ”Möjliga klimatrefugier i Östersjön baserat på två olika scenarier” och ska utgöra ett underlag för den statliga havsplaneringen som samordnas av Havs- och vattenmyndigheten. Om klimatmodellerna stämmer så kommer viktiga arter att försvinna från stora områden i Östersjön, konstaterar myndigheten.
– Den här rapporten är ännu en påminnelse om att det är bråttom att agera mot klimatförändringarna och det skulle vara väldigt kostsamt att inte agera snabbt. Jag kan ytterligare konstatera att klimatinvesteringar är lönsamma och att de måste komma på plats nu, säger miljöminister Karolina Skog till Aktuell Hållbarhet.

Karolina Skog tycker också att rapporten tydligt visar hur stor känsligheten är i Östersjön.
– Väldigt många arter är väldigt specialiserade och beroende av specifika förutsättningar. Vi har stort tryck mot Östersjön i form av övergödning, miljögifter och ett ohållbart fiske. Vi måste agera mot alla de här punkterna för att öka Östersjöns resiliens för att havet ska kunna stå emot de klimatförändringar som vi vet kommer att komma.

Om regeringens plan för Östersjön kommer att revideras med anledning av rapporten är enligt miljöministern för tidigt att säga. Men klart är att rapporten kommer att användas i det arbete som pågår kring havsplanering och marint områdesskydd.

Östersjön påverkas inte bara av Sverige utan av alla länder som ligger kring dess kuster. Karolina Skog säger att hon inte kan avgöra vilken påverkan den nya rapporten har i de andra Östersjöländerna men hon påminner om att Sverige har ett stort kunskapsutbyte med övriga Östersjöländer inom samarbetsorganisationen Helcom.

Läs rapporten ”Möjliga klimatrefugier i Östersjön baserat på två olika scenarier”

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.