Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny sajt ska förenkla direkthandel av närproducerat

Publicerad: 23 februari 2017, 09:33

Till våren startar sajten Local Food Nodes där konsumenter kan köpa lokala livsmedel direkt från konsumenterna.


Aktuell Hållbarhet ringde upp Albin Ponnert, en av grundarna bakom sajten.

Hur kom ni på den här idén?
– Vi gjorde lokala tester på en prototypsajt som hette ”Bygdens saluhall” i somras. Där vi la upp lokala producenters mat och så att folk kunde förboka. Beställningarna gick direkt till producenterna som dem och sedan tog de med sig den förbokade maten till en gemensam utlämningsplats där mante betalades med hjälp av Swish eller kontanter. Nu släpper vi nästa version av det här.

Vilka är kunderna?
– Fram tills nu har det huvudsakligen varit privatpersoner som använt sajten men vi sätter inte upp några hinder för någon, om exempelvis restauranger vill köpa kan de göra det. Man kan också tänka sig att det kan bli ett verktyg för upphandling. Vi skapar en möjlighet för folk att köpa lokal mat och skapa lokala utlämningsplatser, sedan hur man väljer att driva det här, det kan ju bero lite på.

Var kommer det att finnas utlämningsplatser?
– Vi finns i Skåne och jag vet att det kommer att startas en utlämningsplats i Söderhamn och en i Malmö och sen tror jag att det kommer att startas fler runt om i Sverige. Men det är inget som vi leder, det är folk som gör det här helt autonomt med hjälp av verktyget. Det fungerar som en Facebook-sida för lokal mat. Precis som du startar en Facebook-sida så startar du en utlämningsplats för lokal mat. Det verktyget gör är att tar bort mellanhänderna. Producenterna behåller 100 procent av intäkterna själva.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.