Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny satsning ska få fart på exporten av svensk miljöteknik

Publicerad: 24 april 2012, 08:45

För att främja hållbar tillväxt för fattiga satsar Tillväxtverket och Sida 40 miljoner kronor på internationella miljöteknikprojekt.


Ämnen i artikeln:

CleantechGreentechMiljöteknik

Satsningen heter DemoMiljö och innebär att företag och organisationer kan söka stöd för planerings- och demonstrationsprojekt inom miljöteknik i sju samarbetsländer – Botswana, Namibia, Sydafrika, Indien, Indonesien, Kina och Vietnam.

Förhoppningen är att företag i Sverige och samarbetsländerna ska utveckla relationer och sprida ny miljöteknik, som kan bidra till hållbar tillväxt och förbättrade levnadsvillkor för fattiga människor, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

– Svensk miljöteknik är innovativ. Tack vare den här satsningen kan små och medelstora miljöteknikföretag i Sverige växa på nya marknader och dessutom bidra till hållbar tillväxt i de sju samarbetsländerna, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Borås Energi och Miljö AB är två företag som redan har deltagit i ett DemoMiljö-projekt, tillsammans med ett universitet i Indonesien. Det resulterade i en biogasanläggning som har gjort en fruktmarknad självförsörjande på el. Och kommer förhoppningsvis att leda till fler affärer för företagen i Indonesien.

– I det här projektet vill vi använda den affärsmässiga drivkraften för att sprida viktig miljöteknik men också skapa ömsesidiga och varaktiga relationer mellan företag här hemma och i partnerländerna. Vårt bistånd ska vara småskaligt, tidsbegränsat och katalytiskt, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.