Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ny satsning ska få fart på exporten av svensk miljöteknik

Publicerad: 24 April 2012, 08:45

För att främja hållbar tillväxt för fattiga satsar Tillväxtverket och Sida 40 miljoner kronor på internationella miljöteknikprojekt.


Ämnen i artikeln:

SidaCleantechMiljöteknikGreentechTillväxtverket

Satsningen heter DemoMiljö och innebär att företag och organisationer kan söka stöd för planerings- och demonstrationsprojekt inom miljöteknik i sju samarbetsländer – Botswana, Namibia, Sydafrika, Indien, Indonesien, Kina och Vietnam.

Förhoppningen är att företag i Sverige och samarbetsländerna ska utveckla relationer och sprida ny miljöteknik, som kan bidra till hållbar tillväxt och förbättrade levnadsvillkor för fattiga människor, skriver Tillväxtverket i ett pressmeddelande.

– Svensk miljöteknik är innovativ. Tack vare den här satsningen kan små och medelstora miljöteknikföretag i Sverige växa på nya marknader och dessutom bidra till hållbar tillväxt i de sju samarbetsländerna, säger Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet.

Borås Energi och Miljö AB är två företag som redan har deltagit i ett DemoMiljö-projekt, tillsammans med ett universitet i Indonesien. Det resulterade i en biogasanläggning som har gjort en fruktmarknad självförsörjande på el. Och kommer förhoppningsvis att leda till fler affärer för företagen i Indonesien.

– I det här projektet vill vi använda den affärsmässiga drivkraften för att sprida viktig miljöteknik men också skapa ömsesidiga och varaktiga relationer mellan företag här hemma och i partnerländerna. Vårt bistånd ska vara småskaligt, tidsbegränsat och katalytiskt, säger Sidas generaldirektör Charlotte Petri Gornitzka.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.