Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny snabbladdning för elbussar

Publicerad: 11 oktober 2010, 05:02

Spanska Opbrid lanserar ett snabbladdningssystem för elbussar, som förhoppningsvis ska bidra till billigare eldriven kollektivtrafik.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Opbrids laddningsstationer utnyttjar tekniker utvecklade av den europeiska järnvägsindustrin, och bussarnas litiumtitanbatterier erbjuder både snabb laddning och ett mycket stort antal laddningscykler.

Tanken är att bussarna ska utrustas med ett mindre (och billigare) batteri, som istället laddas oftare. En laddning på 5-6 minuter i vardera änden av en busslinje ska räcka för att hålla en elbuss igång hela dagen.

Nackdelarna är att bussarna kommer att vara begränsade till relativt korta sträckor på 10-15 kilometer. Men enligt Opbrid är detta ändå tillräckligt för att klara av de flesta europeiska städers busslinjer.

Fördelarna är att systemet med största säkerhet kommer att bli billigare än andra former av eldriven kollektivtrafik, som till exempel spårväg, tunnelbana eller pendeltåg. Dessutom är systemet mer flexibelt, eftersom bussarna fungerar precis som vanliga bussar bortsett från själva laddningen. Och laddstationerna kan placeras i princip var som helst, så länge det finns anslutning till elnätet.

En annan fördel med systemet är att ljudnivån inne i bussarna bara är 62 decibel (jämfört med 80 decibel i en vanlig buss), vilket gör det lättare för passagerarna att samtala eller lyssna på ljudböcker och musik.

I den här videon kan du se hur systemet fungerar.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News