tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny soptipp funnen i Atlanten

Publicerad: 1 mars 2010, 07:15

Det har tidigare rapporterats om Stilla Havets soptipp, The Great Pacific Garbage Patch. Nu har en liknande plastansamling hittats i Atlanten.

Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Vi har tidigare rapporterat om The Great Pacific Garbage Patch, en enorm soptipp fylld med plastpåsar, cigarrettändare, flaskor och burkar och liknande som flyter omkring i en havsvirvel mellan Hawaii och den kaliforniska kusten. Den är ungefär lika stor som en medelstor amerikansk delstat. Skönt att den inte finns här, tänkte kanske någon, ända tills Sea Education Association (SEA) upptäckte en liknande soptipp i Atlanten, utanför Floridas kust. Den ligger där och snurrar runt i Golfströmmens början, i det vi brukar kalla Sargassohavet.

Havsdjuren hotas, dödas och lemlästas av våra plastprodukter, och inte bara i Stilla havet

I mitten av Stilla havet går det sex kilo plastskräp per kilo plankton och det flyter ungefär 18.400 plastbitar per kvadratkilometer, enligt en rapport från FNs miljöprogram från 2006. Vid samma havskonferens i Portland som där valfångstens koldioxidbidrag diskuterades (http://teknik360.idg.se/2.8229/1.298282/valfangst-okar-koldioxidutslappen) kunde organisationen SEA påvisa att det flyter omkring ungefär 200.000 plastbitar per kvadratkilometer i Atlanten. ”Där densiteterna är som högst är de jämförbara med The Great Pacific Garbage Patch" sa Dr Lavender Law från SEA.

SEAs studenter ute på Atlanten och fångar skräp i sina håvar.

Organisationen hade då varit ute och trålat runt i Nordatlanten under två år och kunde visa upp en förvånande mängd plastskräp. Man hade utfört cirka 61.000 släp med nät runt de Karibiska öarna och i Nordatlanten utanför USAs kust och i fler än hälften av dessa hade expeditionen funnit flytande plastbitar på havets yta. Huvudsakligen var det bitar av lått plast som används till många konsumentprodukter, till exempel plastpåsar.

Dr Lavender Law forsatte med att säga att de plastbitar som hennes forskarlag plockat upp oftast var små, inte mer än 1 centimeter i diameter. ”Vi hittade ett område ganska långt norrut i Atlanten där skräpet tycks ha koncentrerats och verkar finnas kvar under långa tidsperioder. Mer än 80% av den plast vi trålade upp fanns mellan 22 och 38 grader nodlig bredd och det verkar vara inom dessa gränser som skräpet ackumuleras.”

Skor, burkar, flaskor och yoghurtförpacknigar på ett gudsförgätet rev mitt i Atlanten.

Men hon
menade samtidigt att man ännu inte har någon klar uppskattning av soptipparnas omfattning vare sig i Stilla Havet eller Atlanten. Man kan föreställa sig området i Atlanten på ungefär samma sätt som the Pacific Garbage Patch i Stilla Havet, men ordet ”ställe” (patch) kan vara lite missledande. Plastbitarna ligger väldigt utspridda och det rör sig om väldigt små bitar. Hur detta påverkar det marina livet i stort är fortfarande okänt, men vi vet att många havsdjur äter upp plastbitarna och vi vet att det går särskilt hårt åt sjöfåglarna.”

Läs mer om SEA:
www.sea.edu/home/index.aspx

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev