Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny strategi: Så vill IKEA göra världen hållbar

Publicerad: 15 februari 2012, 07:00

Idag presenterar IKEA sin senaste hållbarhetsrapport. Miljöaktuellt har fått en exklusiv intervju med hållbarhetschefen Steve Howard.


Ämnen i artikeln:

CsrIkea

I drygt ett år har Steve Howard varit IKEA:s hållbarhetschef. Innan dess har han varit involverad i många olika miljöprojekt som rådgivare men också haft operativa tjänster.
‒ Jag kan inte tänka mig ett lämpligare företag för att påverka världen i en bättre riktning. Hos IKEA finns möjligheten att införa hållbarhet i vanliga människors hem, säger Steve Howard till Miljöaktuellt.
Han berättar om den spännande tid som vi lever i, att även om livet i norra och västra Europa inte förändras nämnvärt, så sker stora omvälvningar ute i världen, i Brasilien, Indien, Kina.
‒ För hundra år sedan var jordens befolkning ungefär lika stor som Kinas är idag. Världen förändras otroligt fort och vi kan inte tveka längre. Vill vi ha en hållbar värld så måste vi börja arbeta för det idag, annars kommer konsekvenserna, menar Steve Howard.

Bland senaste årets arbete som redovisas i hållbarhetsrapporten, vill han särskilt lyfta fram två saker. Dels IKEA:s satsning på förnybar energi, dels den ansvarsfullt producerade bomullen. Idag är 51 procent av koncernens el förnybar. IKEA äger 69 vindkraftverk och ytterligare 27 har köpts in. 40 varuhus har installerat solpaneler och 84 till är på väg. Målet är 100 procent förnybar el. Andelen ansvarfullt odlad bomull har nästan fördubblats på ett år, till knappt 24 procent. Bomullen är inte ekologiskt producerad, men den använder mindre bekämpningsmedel, vatten och gödning.
‒ Det här är inga specialprodukter. Vi vill att alla våra produkter ska tillverkas i denna bomull. Många bomullsodlare är fast i en fattigdomsfälla och genom att stödja deras odling kan vi hjälpa tusentals människor i en positiv riktning, berättar Steve Howard.

Han berättar att IKEA:s långsiktiga mål är att vara föregångare inom fyra områden: energifrågor, återvinning, hållbara råvaror och arbetsförhållanden. Genom företagets storlek kan IKEA göra skillnad, och ska också göra det, utifrån sitt perspektiv, menar Steve Howard. Genom att exempelvis massproducera LED-lampor kan priserna pressas och spara stora mängder energi i hushållen. På samma sätt minskar induktionshällar energiförlusterna med flera tiotals procent jämfört med vanliga spisplattor eller gasspisar.
‒ Att arbeta med hållbarhet är som att vara på en ständig resa. Arbetet går åt rätt håll, men måste gå snabbare. Hållbarhet ska inte vara en lyxvara för medelklassen i västvärlden, den måste bli tillgänglig för alla och det måste bli prisvärt, konstaterar Steve Howard.

Jesper Gunnarsson

Ämnen i artikeln:

CsrIkea

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News