lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: Bästa insatsen du kan göra för klimatet – bli vegan

Publicerad: 1 juni 2018, 08:18

Foto: Pixnio

Visst är det bra att sluta flyga men det bästa du som privatperson kan göra för klimatet är att bli vegan. Det visar en ny studie som mäter miljö- och klimatpåverkan från kött- och mjölkproduktion.

Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Att undvika kött och mjölkprodukter är den största insats du som privatperson kan göra för klimatet. Det är budskapet i en ny studie nyligen publicerades i tidskriften Science. Studien anses vara den största som hittills gjort över lantbrukets miljö- och klimatpåverkan och den visar att utan kött- och mjölkkonsumtion skulle jordbruksmarkerna globalt kunna minskas med mer än 75 procent och ändå klara av att föda världens befolkning.

Kött- och mjölkprodukter står enligt studien bara för 18 procent av de kalorier vi människor får i oss och 37 procent av proteinet. Ändå tar kött- och mjölkproduktionen upp 83 procent av jordbruksmarkerna och den står för 60 procent av klimatutsläppen. Även om kött- och mjölkprodukter produceras på mest miljövänliga sätt så har de fortfarande betydligt högre miljöpåverkan än grödor.

Studien visar också att skillnaden mellan olika sätt att producera samma livsmedel är enorm. Kött från biffkor som fötts upp på skövlad skogsmark ger upphov till 12 gånger mer växthusutsläpp än de som betat på naturliga betesmarker. Men även om man ansträngt sig för att producera kött på mest hållbara sätt är skillnaden på klimatpåverkan från kött och växter fortfarande stor, kött har minst sex gånger större klimatpåverkan och tar upp 36 gånger mer jordbruksmark.

I studien ”Reducing food´s environmental impact through producers and consumers” har forskarna undersökt enorma mängder data från 40 000 lantbruk i 119 länder. Man har tittat på 40 livsmedelsprodukter som representerar 90 procent av allt det som människor äter och man har undersökt påverkan från landanvändning, växthusutsläpp, vattenanvändning, vattenföroreningar, luftföroreningar med mer.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev