Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: EU-medborgarnas skepsis till GMO är en myt

Publicerad: 12 september 2013, 08:28

Ny studie från SLU visar att EU-medborgarnas skepsis till GMO kan vara en myt.


Debbatten om genmodifierade organismer och kritiken mot GMO  har varit hårdare i Europa än någon annanstans i världen. Nu visar en ny SLU-studie att konsumenter i EU inte förefaller vara mer skeptiska till GMO än konsumenter i andra delar av världen. I studien har man samlat resultat från över 1600 frågor i 241 olika attitydundersökningar i 58 regioner. Slutsatsen som forskarna drar är att åsikterna om GMO är väldigt splittrad i Europa – där det finns ett uttalat motstånd hos befolkningen i länder som Danmark och Rumänien medan detta vägs upp av en positivare attityd i länder som Spanien och Holland.

Studien pekar också på att många av de frågor som ställts i tidigare EU-enkäter kring GMO ofta haft en negativ klang och berört risker eller moraliska och etiska aspekter. Och man bekräftar också den gamla sanningen att "som man frågar får man svar".

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.