tisdag30 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie hävdar: Växters förmåga att lagra koldioxid underskattas i dagens klimatmodeller

Publicerad: 30 oktober 2018, 18:07

Växter kan ta upp mer koldioxid om natten än vad tidigare klimatforskning visat. Upptäckten kan innebära att existerande klimatmodeller måste justeras. Det hävdar en ny studie.

Ämnen i artikeln:

Global UppvärmningVäxthuseffekten

Enligt rapporten som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change tar växter upp mer koldioxid nattetid än vad tidigare klimatforskning visat. Dessutom släpper marken ifrån sig mindre kväveoxid, en annan potent växthusgas.

Under det senaste decenniet har mänsklig aktivitet lett till utsläpp på 34 gigaton koldioxid om året. Ungefär hälften av gasen stannar i atmosfären, resten tas upp av haven och växtligheten på land. I existerande klimatmodeller beräknas koldioxidsänkor på land ta upp ungefär 11 gigaton koldioxid om året, men mängden varier något, beroende på faktorer som skogsbränder, torka, landanvändning och väder.

Men enligt den nya studien har tidigare klimatforskning underskattat växternas förmåga att ta upp koldioxid under dygnets mörka timmar, samt under hösten och vintern, när fotosyntesen avstannar. Mängden kväveoxid som markerna släpper ifrån har samtidigt överskattats.

Studien visar att kolsänkor på land i själva verket håller 2,4 gigaton mer än vad som hävdas i dagens klimatmodeller. Det är en mängd som är så pass betydande att klimatmodellerna bör justeras menar forskarna bakom studien.

”Det här är något av en god nyhet, om man ser till nuvarande klimatmodeller. Men generellt är det inte en god nyhet av betydelse, det kommer inte lösa problemet. Hur det än är så kommer växterna inte att hålla jämn takt med de mänskliga koldioxidutsläppen, det är bara det att de klarar det lite bättre än vad som antagits tidigare modeller ”, säger William Riley forskare vid Lawrence Berkeley National Laboratory och huvudförfattare till studien till Nature Climate Change.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev