Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: Klimatförändringar leder till sömnbrist

Publicerad: 1 juni 2017, 07:13

Att klimatförändringarna har negativa effekter för miljön och livsmedelsförsörjningen är allmänt känt. Men en ny studie visar att ett varmare klimat också kan leda till ökad sömnbrist.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

En ny rapport som publicerats i tidskriften Science Advances visar på kopplingen mellan klimatförändringar och ökad sömnbrist. I studien ombads 765 000 amerikaner uppge vilka dagar de sovit dåligt under den senaste månaden. När uppgifterna jämfördes med väderdata kunde forskarna konstatera att de svarande sov sämre de nätter då temperaturen var hög.

Nick Obradovich, forskare på MIT media lab, och den som lett studien förklarar för tidningen Los Angeles Times att människors kroppstemperatur sjunker innan de ska sova. Det sänder en signal till kroppen att det är dags att somna. Men om rummet är för varmt störs signalen, då är det svårare att komma ner i varv och lättare att vakna under natten.

I framtiden kommer perioder av varmt väder att öka och pågå under längre tid. År 2050 beräknar Nick Obradovich och hans kollegor att klimatförändringarna kommer att ledat till i ytterligare 6 sömnlösa nätter per 100 individer. Fattiga människor, som inte har råd med luftkonditionering, och äldre som har svårare att kontrollera kroppstemperaturen, är de som kommer drabbas hårdast.

Sömnbrist är allvarligt eftersom det kan kopplas till flera livshotande sjukdomar som diabetes, hjärtsjukdomar, övervikt, minnesförlust och depressioner.

Länk till studien 

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.