fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: Människan den största dödsorsaken för vilda djur

Publicerad: 16 maj 2011, 07:46

Enligt en ny studie är människan nu för första gången den största dödsorsaken för vilda djur. Därmed är det mäniskan som står för merparten av det naturliga urvalet – vilket enligt experter kan få stora konsekvenser för den framtida evolutionen.

Ämnen i artikeln:

Jakt

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är de amerikanska biologerna Christopher Collins och Roland Kays vid New York State Museum som gått igenom data om dödligheten bland vilda däggdjur i Nordamerika. Deras slutsatser är att människan idag står för 51,7 procent av döligheten – med andra ord över hälften. Den vanligaste dödsorsaken för vilda djur är idag jakt – som stod för 35,3 procent av dödligheten. 9,2 procent av de vilda djuren dör i trafiken och 7,2 procent dör på grund av andra mänskliga faktorer.

Kays och Collins
menar att detta på sikt kommer att få evolutionära konsekvenser då de vilda djuren formas av det naturliga urvalet. Idag är det vi människor som står för merparten av det naturliga urvalet och det kommer så klart att ge effekter – exakt vilka är det emellertid än så länge svårt att säga.

Studien är gjord i Nordamerika men enligt TT hävdar svenska experter att resultaten förmodligen skulle bli ungefär detsamma i Sverige.
– När det gäller älg, rådjur och björn står säkert människan för uppemot 90 procent av dödligheten i Sverige. I viss mån är jakten i de nordiska länderna en ännu större dödsfaktor än vad den är i Nordamerika. Vi skördar viltstammarna väldigt effektivt, säger viltekologen Göran Cederlund till TT.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev