Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: Vindkraften skadar inte det marina livet

Publicerad: 14 mars 2012, 09:52

Havsbaserad vindkraft kan ha negativa effekter på det marina livet. Men effekterna är små och går att undvika med enkla medel, visar en ny forskningsrapport.


Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är kunskapsprogrammet Vindval som står bakom rapporten som idag presenteras av Naturvårdsverket. Den havsbaserade vindkraftens största påverkan i havet uppstår under pålning och vid muddningsarbeten med anläggningar. Då sprids ljud och sediment i vattnet. I rapporten menar man emellertid att de största problemen går att undvika om man undviker dessa aktiviteter under lekperioder eller i viktiga rekryteringsområden. På så sätt kan man minimera skador på känsliga arter.
– Rapporten är ett viktigt kunskapsunderlag och visar på effekterna av vindkraft till havs. Med ett nytt regelverk för havsplanering, som väntas bli klart under året, kommer vi på Havs- och vattenmyndigheten att kunna ta ett helhetsgrepp på de här frågorna, säger Berit Pettersson som är enhetschef vid Havs- och vattenmyndigheten.

Idag finns det 65 vindkraftverk utmed den svenska kusten och ytterligare 16 verk förbereds just nu.
– Den storskaliga etablering av vindkraft som förväntas i Östersjön och i Nordsjön gör att det finns ett behov av samordnad internationell forskning, säger Lena Kautsky som är föreståndare vid Stockholms universitets marina forskningscentrum och projektledare för rapporten.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev