Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie: Vindkraften skadar inte det marina livet

Publicerad: 14 mars 2012, 09:52

Havsbaserad vindkraft kan ha negativa effekter på det marina livet. Men effekterna är små och går att undvika med enkla medel, visar en ny forskningsrapport.


Det är kunskapsprogrammet Vindval som står bakom rapporten som idag presenteras av Naturvårdsverket. Den havsbaserade vindkraftens största påverkan i havet uppstår under pålning och vid muddningsarbeten med anläggningar. Då sprids ljud och sediment i vattnet. I rapporten menar man emellertid att de största problemen går att undvika om man undviker dessa aktiviteter under lekperioder eller i viktiga rekryteringsområden. På så sätt kan man minimera skador på känsliga arter.
– Rapporten är ett viktigt kunskapsunderlag och visar på effekterna av vindkraft till havs. Med ett nytt regelverk för havsplanering, som väntas bli klart under året, kommer vi på Havs- och vattenmyndigheten att kunna ta ett helhetsgrepp på de här frågorna, säger Berit Pettersson som är enhetschef vid Havs- och vattenmyndigheten.

Idag finns det 65 vindkraftverk utmed den svenska kusten och ytterligare 16 verk förbereds just nu.
– Den storskaliga etablering av vindkraft som förväntas i Östersjön och i Nordsjön gör att det finns ett behov av samordnad internationell forskning, säger Lena Kautsky som är föreståndare vid Stockholms universitets marina forskningscentrum och projektledare för rapporten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.