Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie visar: 5 procents sannolikhet att världen når 2-gradersmålet

Publicerad: 1 augusti 2017, 09:54

Enligt en ny studie från University of Washington är det bara 5 procents chans att världens länder klarar av att begränsa den globala uppvärmningen till max 2 grader fram till år 2100.


Ämnen i artikeln:

KlimatförändringarVäxthuseffekten

Befolkningstillväxt och globala trender i ekonomin är några av de faktorer som gör det extremt osannolikt att planeten kommer att hålla sig under den 2-gradersgräns som länderna beslutade om under klimatmötet i Paris 2015. Det menar forskarna bakom studien som publicerats i tidskriften Nature Climate Change. I studien konstaterar man istället att sannolikheten för att temperaturökningen hamnar på mellan 2 och 4,9 grader är hela 90 procent. Det skulle innebära att världen hamnar i det andra, istället för det första, av tre uppvärmningsscenarier som IPCC skapat.

Istället för att fokusera på hur växthusgaser kommer att påverka temperaturen har den nya studien analyserat de senaste 50 årens befolkningstillväxt, BNP och ”koldioxidintensitet”, det vill säga hur mycket koldioxidutsläpp som genereras för varje dollar av ekonomisk aktivitet. Forskarna drar slutsatsen att just koldioxidintensiteten kommer att vara avgörande för temperaturökningen i framtiden. Tekniska framsteg väntas minska koldioxidintensiteten med 90 procent under detta århundrade, framförallt i länder som Kina och Indien. Men dessa minskningar är ändå inte tillräckliga för att världen ska klara gränsen på 2 graders uppvärmning menar forskarna.

Länk till studien

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.