Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie visar: En stor del av luftföroreningarna kommer från hårspray och shampoo

Publicerad: 21 februari 2018, 15:02

När vi tänker på luftföroreningar tänker vi vanligtvis på utsläpp från bilar och fabriker. Men i många västerländska storstäder kommer en stor del av utsläppen idag från vardagsprodukter som deodorant och shampoo.


Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

På många platser i USA och Europa har utsläppen från bilar och fabriker sjunkit i takt med strängare regleringar. Det gör att en större andel av luftföroreningarna idag kommer från andra källor, till exempel hygien- och skönhetsprodukter som släpper ifrån sig en mix av kolbaserade kemikalier.

I en ny studie har ett forskarteam från the National Oceanic and Atmospheric Administration i Colorado studerat luftföroreningar i USA och Europa för att identifiera de utsläpp som inte kommer från traditionella källor som fabriker, biltrafik och vedeldning. Genom att undersöka kemikalier i luften i Los Angeles kunde forskarna dra slutsatsen att de flesta av de skadliga ämnena i luften kom från hygien- och skönhetsprodukter som hårspray, shampoo, deodoranter och hudlotion. Andra vanliga kemikalier återfanns i målarfärg, ytskiktsbehandling och städprodukter.

I studien framhåller forskarna att fynden är mest relevanta i västerländska städer där luftkvaliteten redan förbättrats kraftigt. I fattigare delar av världen är det fortfarande utsläpp från bilar, vedeldning och fabriker som är det stora problemet.
Men även om luften i många amerikanska och europeiska städer blir allt bättre så finns anledning att ta se över utsläppen från konsumentprodukter, inte minst eftersom de ofta används i hemmet där halterna blir betydligt mer koncentrerade.

Genom att använda produkter som är miljövänliga, och innehåller så lite kemikalier som möjligt, kan konsumenter minska utsläppen. Men i första hand är det myndigheternas ansvar att skärpa lagstiftning runt den här typen av produkter menar forskarna.

Läs studien här

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Luftföroreningar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.