Klimat
Ny studie visar på rovdjurens vikt för ekosystemet
Publicerad: 13 januari 2014, 14:03
I fredags publicerade tidskriften Science en sammanställning som visade att rovdjurens roll för ekosystemet är betydligt viktigare än man tidigare trott.
I en krönika i DN uppmärksammar vetenskapsjournalisten Karin Bojs en ny sammanställning i tidskriften Science. I sammanställningen har artikelförfattarna gått igenom en rad aktuella studier om hur de stora rovdjuren påverkar andra djur och växter i näringskedjan. Den viktigaste slutsatsen är att rovdjurens effekter på ekosystemen är mycket större än man tidigare trott.
En positiv effekt av större rovdjursbestånd är att lövträden ökar mer än hundrafalt när vargar återkommer till ett område, något som i sin tur får effekt för fåglar och andra mindre djur. För klimatet är det positivt om rovdjuren håller nere bestånden av betande hjortdjur, så att träden och biomassan ökar.
Ofta hävdas i debatten jägarna numera tagit över rovdjurens roll och klarar av att hålla de vilda växtätarna på kontrollerad nivå. Men forskarna bakom Science-studien ifrågasätter kraftigt detta argument. De menar istället att människor måste lära sig samexistera med rovdjuren.
Karin Bojs lyfter också fram det faktum att merparten av den svenska viltforskningen finansieras av jägarnas viltvårdsavgifter och fällavgifter. Pengarna, cirka 18 miljoner om året, går till den så kallade Viltfonden, som administreras av Naturvårdsverket. Av de nio ledamöterna i Viltkommittén, som beslutar vilka forskare som ska få anslag, är två från Svenska Jägarförbundet skriver Bojs.
Miljöaktuellt, redaktionen