söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ny studie visar: Plastpartiklar samlas i fiskarnas hjärnor

Publicerad: 25 september 2017, 11:26

En ny studie från Lunds universitet visar att plastpartiklar i vattnet kan hamna i fiskars hjärnor där de tros orsaka beteendeförändringar.


Studien som publicerats i tidskriften Scentific Reports är den första som bevisar att riktigt små plastpartiklar, så kallad nanoplast, kan passera blod-hjärn-barriären och ansamlas i fiskarnas hjärnvävnad. Forskarna tror att plasten orsakar hjärnskador som i sin tur leder till ett förändrat beteende hos fiskarna. Bland annat har man sett att de äter långsammare och är mindre nyfikna på sin omgivning.

När man undersökt hur nanoplasten transporteras genom olika organismer i ekosystemets näringskedja har man även kunnat konstatera att djurplankton dör när de utsätts för plastpartiklar i nanostorlek medan större plastpartiklar inte påverkar dem. Enligt Tommy Cedervall, kemiforskare vid Lunds universitet, och en av de som ligger bakom studien, kan detta betyda att nanoplast har en farligare påverkan på ekosystemet än vad större plastbitar har. Forskarna har dock inte studerat om nanoplasten skulle kunna samlas i andra vävnader hos fisken, och därmed kunna överföras till människor.

Läs studien här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev